Röd linssoppa med kikärtsplättar

Tänkte dela med mig att ett middagstips såhär på tisdagskvisten.
 
 
Den här soppan brukar jag alltid göra när jag inte har någon aning om vad vi ska äta. Den är enkel och det går snabbt, vilken brukar vara en fördel när man är jättehungrig och håller på att bli på dåligt humör. 
 
 
3-4 portioner (beroende på hur glumpsk man är)
15 minuter
 
INGREDIENSER 

2 msk olivolja
1 finhackad gul lök
2-3 tsk röd currypasta
1,5 msk riven färsk ingefära
0,5 tsk torkad chili
2 vitlöks-klyftor, pressade eller rivna
0,7 l vatten med grönsaksbuljong 
1 msk fisksås (asiatisk från flaska)
1 burk kokosmjölk (400 g)
2 dl röda linser
Broccoli/Morötter/Zucchihi
 
1 Hetta upp en kastrull och fräs lök, currypasta, ingefära, chili och vitlök i olja tills de blivit mjuka. 
2. Slå på vatten, grönsaksbuljong, kokos-mjölk och fisksås och koka upp. Tillsätt röda linser (skölj dem innan!). Sjud på medelhög värme tills linserna mjuka, ca 8-10 minuter. 
3. Skölj broccolin och skär eller plocka ner den i små buketter. Stek på hög värme några minuter.
 
Kikärtsplättarna är nästan ännu lättare att svänga ihop. 
Det enda klepiga är att få tag på kikärtsmjöl. Vet inte var man kan få tag på det i Sverige tyvärr men kanske i nån hälskostaffär?
 
Vad man behöver är i alla fall:
 
150 g kikärtsmjöl
6 msk olivolja
2,5 dl vatten
Salt, pepper och kryddor (curry, vitlök, gurkmeja, paprika etc) 
 
1. Mixa ingredienserna
2. Stek båda sidorna i en stekpanna utan olja.
3. Ät till soppa, dippa i guacamole eller annan sås.
 
Guacamolen gjorde jag av en avokado, några hackade körsbärstomater, örtsalt, citronsaft och peppar.
 
 
Posted in Eatable
2013-09-17 at 12:41:43



Frukostrapport

 
Jag var hundvakt åt den här lille filuren igår och hade tillgång till en stor (läs vanlig) ugn! Passade på att göra ca ett kilo granola och att köra några varv med matberedaren och kreerade en efterrätt som bestod av tre lager: botten gjord av daddlar och mandlar, mellanlagret av hemmagjort mandelsmör, daddlar och kokosolja och högst upp kakao, agavesirap och kokosolja. Blev himla gott men så mastigt att jag fick kväljningar efter en enda liten bit.
Men så är jag ingen chokladätare heller.
  
 
Granolan fick i alla fall agera frukost i morse tillsammans med grekisk yoghurt, bär, fikon och honung. Slängde ihop ett dinkelfullkornsbröd med morot och frön när jag ändå var igång. Så pass mycket godare än köpesbröd och utan konstiga tillsatser. 
 
 
 
Posted in Eatable
2013-09-14 at 18:15:00



SALT IN THE AIR, SAND IN MY HAIR

 
För ca två veckor sedan kom jag hem från en månads semester i Frankrike. 30 dagar på en strand vid Atlantkusten där det inte fanns något fungerande internet. Inga måsten eller tider att passa. Inga Instagramkonton att följa eller facebookstatusar att bli irriterad över.
 
Ibland hände det att någon blev lite nyfiken på vad klockan var, och efter noga överläggningar kom vi oftast gemensamt fram till ett ungefärligt klockslag. Vi gissade oftast rätt, plus minus en timme. Man lärde sig att det blir det becksvart klockan 22 så innan dess var det bäst om man hade samlat ihop nog med ved till lägerelden.
 
Vad jag saknar mest med att vara där är nog, att precis som Ernst, gå runt barfota överallt. Att vakna av sig själv klockan åtta på morgonen, gå  till stranden, försöka sig på att surfa och typ dö av utmattning efter en kvart, köpa baguette på tillbakavägen och äta frukost under pinjeträden. Att överhuvudtaget inta alla måltider utomhus och att spendera alla vakna timmar i naturen gör en gott. 
 
Och att läsa böcker så sidorna börjar brinna: Marjaneh Bakhtiari - Kalla det va fan du vill, Dmitrij Gluchovskij - Metro 2033, den sista tillflykten, Hiromi Kawakami - Der Himmel ist blau, die Erde ist weiß, Dennis Lehane - Patient 67, Carlos Ruis Zafón - Vindens Skugga, Haruki Murakami - Efter mörkrets inbrott, Jonathan Safran Foer - Äta djur, Jonathan Tropper - Konsten att tala med en änkling. Äta djur var mest intressant och mest läsvärd, Efter mörkrets utbrott var tyvärr lite av en besvikelse och Vindens skugga var himla spännande.
 
 
 
Hejdå Frankrike, vi ses igen nästa år. 
Posted in Photo - Random
2013-09-13 at 23:46:00



whatever's good for your soul... do that.

Nämen det kanske vore dags att komma igång här igen? Nu när hösten verkar vara här och när man inte åker till stranden direkt när man har lite tid över. Att börja vardsagsfota lite mer kanske och tramsa runt med konstiga texter för att väcka kreativiteten till liv efter sommardvalan. Jamen, det låter som en bra idé!

 
Posted in Photo - Random
2013-09-12 at 15:31:00










RSS 2.0